1. Fijnstofmeting in jouw garage, wat weet jij hierover?
 2. Hoe bereken je de premie voor je autoverzekering?
 3. Kiezen voor een goedkope laadkabel elektrische auto?
 4. De populairste Lexus occasions
 5. Jouw bedrijfsauto goed verzekeren
 6. Waarop letten bij het boeken van een parkeerplaats op de luchthaven?
 7. Wil je snel iets vervoeren? Kies dan de juiste koerierdienst!
 8. Nog beter je wagenparkbudget beheren? Het kan met shortlease!
 9. Een auto zakelijk leasen? Kies de meest efficiënte vorm van leasing!
 10. Het D-rijbewijs, wat moet je weten?
 11. Scooter in Flevoland kopen
 12. Het opzeggen van een ANWB abonnement
 13. Hoe beïnvloedt de kilometerstand de inruilwaarde van je motor?
 14. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?
 15. Ga je een auto importeren? Hier moet je rekening mee houden!
 16. Fleetmanagement op zijn best, hoe realiseer jij dit?
 17. Kies je voor een nieuwe of tweedehands auto?
 18. Waar moet je op letten bij het kopen van een motor?
 19. Wat moet je weten voor je een auto of motor gaat importeren
 20. Herstellen van schade aan auto’s
 21. Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse taxi’s?
 22. Is doorrijden met een kapotte voorruit gevaarlijk?
 23. Ferrari, vlotte auto’s voor fanatieke autoliefhebbers
 24. Hoe blijven mijn velgen in topconditie?
 25. Hoe verdient de formule 1 geld?
 26. Waarom je nog niet moet investeren in een elektrische auto
 27. Tesla, het merk dat de auto-industrie veranderde
 28. Wat zijn de top elektrische auto’s van 2021 en 2022?
 29. Wat je kunt doen tegen doffe koplampen
 30. BMW: Van toen naar nu
 31. Waarom zijn formule 1 autos zo duur?
 32. De voordelen van een elektrische auto
 33. Hoe schaf je een auto aan?
 34. Hoe houd je je auto makkelijk schoon?
 35. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende Formule klasses?
BMW: Van toen naar nu

Wie kent Bayerische Motoren Werke, beter bekend als BMW, nou niet. Als kind wilde je er waarschijnlijk al eentje hebben. De degelijke duitse auto’s met het herkenbare uiterlijk waarin je je voelt als een koning op de weg. Maar hoe is het gekomen tot waar het nu is?

Oprichting

De bekende autofabrikant werd op 15 februari 1912 opgericht in München door Karl Friedrich Rapp waarbij het zich eerst op vliegtuigmotoren richtte. Overigens heette het toen nog Rapp Motorenwerke GmbH. Rapp verkoopt in 1916 de onderneming aan Gustav Otto die het fuseert met zijn eigen onderneming (“Aerowerke Gustav Otto”) waaruit de naam Bayerische Flugzeug Werke voortvloeit. BMW ziet dit, 7 maart 1916, als de officiële oprichtingsdatum van het latere BMW.

Tijdens de eerste Wereldoorlog in 1918 komt het bedrijf in de problemen door een te snelle uitbreiding waarbij Karl Friedrich Rapp besluit om de organisatie te verlaten. Niet veel later wordt de naam verandert in Bayerische Motoren Werke GmbH, oftewel het hedendaagse BMW. In 1923 produceerde ze de eerste motorfiets en in 1929 de eerste auto in samenwerking met Eisenacher Motoren Werk dat ze kort daarvoor hadden overgenomen: de BMW 3/15. Pas in 1933 produceren ze de eerste auto’s die volledig zelf zijn gemaakt, de 327 en de 328. Deze klassieke modellen hebben een groot aandeel erin gehad dat BMW bekendstaat als bouwer van sportieve auto’s.

Tweede Wereldoorlog

Helaas heeft ook dit bedrijf een zwarte bladzijde in hun geschiedenis. Tijdens de tweede wereldoorlog leverde ze veelvuldig aan de luftwaffe en de wehrmacht. Waarbij ze in de vestiging in Münch gebruik maakte van dwangarbeiders en krijgsgevangenen. Aan het einde van de oorlog waren de meeste fabrieken kapot gebombardeerd of overgenomen door de Sovjet-Unie. Gelukkig voor ons herstelde BMW zichzelf goed na de tweede wereldoorlog.

BMW en autosport

In de autosport kent BMW vele overwinningen. Zowel voor, waarbij ze bijvoorbeeld de prestigieuze Mille Miglia hebben gewonnen, als na de oorlog. Zo is BMW ook actief geweest in de Formule 2, de Formule 1 (waarbij ze meerdere jaren indrukwekkend tweede zijn geworden) en zijn ze sinds twee seizoenen ook actief in de Formule E (beide seizoenen vijfde in het constructeurskampioenschap). Vooral endurance races, races waarbij er 24 uur geraced moet worden, behaald BMW veel succes. Zo won BMW eenentwintig keer de ‘24 uur van spa’.

Nieuwste modellen

BMW zit gelukkig nooit stil en komen ze regelmatig met nieuwe modellen naar buiten. Net zoals vele andere producenten zijn ze steeds meer bezig met het maken van elektrische modellen. Zo komt volgend jaar de BMW iX uit. Een elektrische SUV met een rijbereik van (meer dan) 600 kilometer en een acceleratie van 0 tot 100 in 5 seconden. Rij je toch liever op brandstof? De nieuwe BMW 4 serie 2021 is ook een pareltje.

BMW is een merknaam dat gelukkig niet zo snel meer weg zal gaan uit het straatbeeld. Met de rijke geschiedenis en de mooie kwalitatieve auto’s is het een merk waarvoor het hart van elke autoliefhebber net wat sneller gaat kloppen.