Is doorrijden met een kapotte voorruit gevaarlijk?

Het kan gebeuren dat de voorruit van je wagen beschadigd geraakt. Sterretjes en barsten komen dan ook regelmatig voor. Maar kun je daarmee gewoon blijven doorrijden, of laat je dit beter nakijken?

Oorzaken van beschadigd glas

Steenslag

Steenslag is veruit de meestvoorkomende oorzaak van sterretjes en barsten in de vooruit van een wagen. Steentjes, afgebrokkelde stukjes asfalt of andere voorwerpen kunnen tijdens het rijden opspringen en schade toebrengen aan het glas.

Vandalisme

Het is een lugubere gedachte, maar het komt helaas regelmatig voor. Het kan gebeuren dat een vandaal schade toebrengt aan je wagen met een sleutel, steen, mes of iets dergelijks. Dit gebeurt vaak zonder enige reden. Let daarom goed op waar je je auto parkeert. Je kiest best voor een parkeerplaats in een omgeving met voldoende sociale controle. Als het donker is, zorg er dan voor dat je je wagen in een verlichte omgeving parkeert. Ten slotte is ook camerabewaking een groot voordeel.

Temperatuurverschil

Hoewel dit minder voorkomt, is het ook zeker mogelijk dat grote temperatuurverschillen beschadiging veroorzaken. Wanneer het buiten vriest, en je zet de verwarming op een hoge stand, bestaat het risico dat de ruit hierdoor beschadigd geraakt. Vooral als er al een sterretje aanwezig is, is de kans aanzienlijk dat het sterretje verder barst.

Verminderd zicht

Voor een veilige rit is goed zicht op de baan en het verkeer rondom je een must. Als een beschadiging te groot is, kan het zicht belemmerd worden. Vergeet echter niet dat een sterretje of barst zich kan uitbreiden. Je denkt dus misschien dat het niet nodig is om in te grijpen, maar na enige tijd bestaat de kans dat de schade storend wordt en het zicht aanzienlijk vermindert.

Verkeersboete

Afhankelijk van hoe groot de schade aan uw voorruit, kunt u tijdens een aanhouding beboet worden door de politie. Helaas kan deze boete relatief hoog oplopen. Het is dus niet enkel zaak voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers, maar ook voor je portemonnee om koers te zetten richting garage bij eventuele ruitschade.

APK

De keuringseisen van de Nederlandse APK stellen dat een voorruit geen beschadiging mag vertonen. Dit geldt bovendien ook voor de spiegels. Wanneer de omvang van een beschadiging uiterst beperkt is, zou dit geen probleem mogen zijn, maar helaas is de kans groot dat een minimale beschadiging zich uitbreidt tot een problematische omvang (zoals we eerder in dit artikel al beschreven hebben).

Tijdig ingrijpen

Zoals je wel begrepen hebt, is tijdig ingrijpen zonder enige twijfel noodzakelijk. Op tijd een herstelling laten uitvoeren kan je tenslotte ook geld besparen. Wanneer je te lang wacht, bestaat de kans dat de ruit vervangen moet worden. Dit kost tot wel vijf keer meer dan een herstelling!