1. Fijnstofmeting in jouw garage, wat weet jij hierover?
 2. Hoe bereken je de premie voor je autoverzekering?
 3. Kiezen voor een goedkope laadkabel elektrische auto?
 4. De populairste Lexus occasions
 5. Jouw bedrijfsauto goed verzekeren
 6. Waarop letten bij het boeken van een parkeerplaats op de luchthaven?
 7. Wil je snel iets vervoeren? Kies dan de juiste koerierdienst!
 8. Nog beter je wagenparkbudget beheren? Het kan met shortlease!
 9. Een auto zakelijk leasen? Kies de meest efficiënte vorm van leasing!
 10. Het D-rijbewijs, wat moet je weten?
 11. Scooter in Flevoland kopen
 12. Het opzeggen van een ANWB abonnement
 13. Hoe beïnvloedt de kilometerstand de inruilwaarde van je motor?
 14. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?
 15. Ga je een auto importeren? Hier moet je rekening mee houden!
 16. Fleetmanagement op zijn best, hoe realiseer jij dit?
 17. Kies je voor een nieuwe of tweedehands auto?
 18. Waar moet je op letten bij het kopen van een motor?
 19. Wat moet je weten voor je een auto of motor gaat importeren
 20. Herstellen van schade aan auto’s
 21. Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse taxi’s?
 22. Is doorrijden met een kapotte voorruit gevaarlijk?
 23. Ferrari, vlotte auto’s voor fanatieke autoliefhebbers
 24. Hoe blijven mijn velgen in topconditie?
 25. Hoe verdient de formule 1 geld?
 26. Waarom je nog niet moet investeren in een elektrische auto
 27. Tesla, het merk dat de auto-industrie veranderde
 28. Wat zijn de top elektrische auto’s van 2021 en 2022?
 29. Wat je kunt doen tegen doffe koplampen
 30. BMW: Van toen naar nu
 31. Waarom zijn formule 1 autos zo duur?
 32. De voordelen van een elektrische auto
 33. Hoe schaf je een auto aan?
 34. Hoe houd je je auto makkelijk schoon?
 35. Wat zijn de verschillen tussen de verschillende Formule klasses?
Fijnstofmeting in jouw garage, wat weet jij hierover?

Fijnstof, je hebt er waarschijnlijk al horen over spreken. Je hoort het in veel verschillende contexten en het klinkt altijd als iets dat toch niet zo heel gezond is. Het zit inderdaad overal en het is (helaas) niet zichtbaar of voelbaar. Toch heb je er overal mee te maken. Ook als je je auto naar je garage brengt voor een herstelling of een onderhoud, komt er fijnstof bij kijken. Maar wat is precies fijnstof en wat wordt er zoal gedaan om het op te sporen en te vermijden? Hoe gebeurt een fijnstofmeting en waarom wordt dit gedaan? Lees hier hoe bij jouw garagist fijnstof wordt aangepakt.

Wat is precies fijnstof?

Volgens Wikipedia is fijnstof een mengsel van microscopisch kleine vaste deeltjes. Deze deeltjes zijn kleiner zijn dan 10 micrometer. Ze zijn met het blote oog niet te zien, maar ze zijn er wel. De deeltjes hebben een verschillende herkomst, grootte en chemische samenstelling. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en is de oorzaak van problemen met luchtwegen en veroorzaken hart- en vaatziekten. Bij kinderen heeft het een negatief effect op de ontwikkeling van de longen. Ook ouderen en zwakke personen hebben snel last van fijnstof. En men beweert zelfs dat fijnstof kankerverwekkend is. Met andere woorden: fijnstof is een hardnekkig iets dat er is, maar dan nauwelijks ter vermijden of te bestrijden is. Toch moeten we er zeer zorgvuldig mee omgaan. Onze moderne manier van leven wordt er, wat fijnstof betreft, niet beter op. De klachten groeien aan, het is tijd om er wat aan te doen. Een eerste stap is het opsporen van fijnstof om daarna de nodige actie te ondernemen. We gaan eens kijken hoe het er bij je garagist aan toe gaat.

Waarom je als garagist best een fijnstofmeting laat uitvoeren

Fijnstof ontstaat bijvoorbeeld bij uitstoot van barbecue, haard of houtkachel. Fijnstof komt zelfs vrij bij het verhandelen van stro of gedroogd mest. Maar het komt ook vrij bij productieprocessen waarbij metaal verwerkt wordt. En het komt ook vrij bij het behandelen of het afschuren van rubber. Laat rubber en metaal nu dé materialen zijn die in jouw garage het meest voorkomen. Autobanden worden op velgen gemonteerd en terug afgenomen. Er wordt met metalen werktuigen gewerkt en er wordt op metaal geschuurd. Logisch ook… een auto bestaan nu ook eenmaal voor een groot deel uit metaal. Ook bij het gebruik van chemische producten kan er fijnstof vrijkomen. In carrosseriewerk zijn verven en andere producten gewoon dagelijkse kost.

Als zaakvoerder van een garage wil je voor 100% vermijden dat de omgeving ongezond is. En als garagist wil je een gezonde omgeving, zowel voor jezelf, voor je klanten als voor je medewerkers, toch? Een eenvoudige fijnstofmeting kan al heel wat opheldering brengen. Misschien is er gewoon niets aan de hand bij jou in de garage, misschien is het wel tijd om actie te ondernemen.

Hoe gebeurt een fijnstofmeting?

Een professioneel onderzoeksbedrijf komt ter plaatse de kwaliteit van de lucht meten. Daarvoor bestaan verschillende methodes. Zo kunnen bijvoorbeeld het aantal stofdeeltjes in de lucht door middel van een laser geteld worden. Dit noemt men dataloggen. In combinatie hiermee kan een gravimetrische analyse gebeuren. Daarbij wordt een staaltje van de lucht opgezogen en in een laboratorium onderzocht. Een fijnstofmeting gebeurt zeer gedetailleerd als het nodig is. Zo kan het onderzoeksbedrijf bij één bepaalde persoon meten hoeveel stof er wordt ingeademd of men kan onderzoeken uit welke deeltjes precies het stof bestaat. Bij een fijnstofmeting worden meteen ook bacteriën en schimmels opgespoord. Zo krijgt men een zeer nauwkeurig beeld over algemene de kwaliteit van de lucht.

Wat doet je garagist na een fijnstofmeting?

Er wordt een uitgebreid rapport opgesteld door het bedrijf dat de meting heeft komen uitvoeren. Je garagist krijgt advies over hoe hij fijnstof kan aanpakken. Ventilatie en het gebruik van filters is cruciaal om fijnstof te verminderen.

Wat kun je zelf doen aan de uitstoot van fijnstof?

Fijnstof bevindt zich overal, je ziet het niet. Het is een sluipend gif. Zoveel mogelijk voorkomen is de boodschap. Maar hoe kun jij je steentje bijdragen tot het verminderen van fijnstof en hoe kun je verstandig omgaan met de uitstoot van fijnstof? Wij geven jou alvast een aantal tips:

 • Het openbaar vervoer gebruiken is nog altijd beter dan individueel met de wagen te rijden.
 • Als je een wagen kiest, kies dan voor diesel. LPG is aanvaardbaar in de stad. Nog beter is elektrisch te rijden. Het is nog even wachten op wagens die op waterstof rijden, maar dit zal wel dé oplossing voor fijnstof uitstoot zijn.
 • Vermijd tweetakt scooters en brommers.
 • Vermijd joggen langs een drukke weg. Zo vermijd je het inademen van schadelijke stoffen
 • Is je garage in je woning geïntegreerd? Vermijd dan dat gassen en stof van je auto in je woning dringen

Het klinkt cliché maar als iedereen zijn best doet om de uitstoot van fijnstof te beperken, wordt de hele wereld beter. Een fijnstofmeting kan in vele gevallen een aanzet zijn tot actie.

Gerelateerd

No Related Article