Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Als eigenaar van een auto ben je in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Het afsluiten van een autoverzekering klinkt ingewikkeld, maar niet is minder waar. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een autoverzekering wilt afsluiten. Zo kunnen verzekeringen op belangrijke punten soms flink met elkaar verschillen. Om je te helpen bij het afsluiten van een autoverzekering zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Zorg dat je kiest voor de juiste dekking.

Tijdens het kiezen van de juiste dekking kan je het beste letten op de leeftijd van je auto. Een nieuwe auto heeft meestal een uitgebreidere dekking nodig ten opzichte van een wat oudere auto. Toch komt het nog vaak voor dat mensen een dekking kiezen die niet goed bij zijn of haar auto past. Auto’s jonger dan 5 jaar worden doorgaans Allrisk verzekerd. Auto’s jonger dan 10 jaar doorgaans WA plus en auto’s ouder dan 10 jaar alleen WA.

Tweede auto verzekeren? Maak gebruik van de tweede autoregeling.

Heb je al een auto verzekerd die ook veel schadevrije jaren heeft opgebouwd? Dan kan je gebruik maken van de tweede autoregeling. Autoverzekeraars zoals bijvoorbeeld Diks Verzekeringen hebben een tweede autoregeling. Je kan hiermee profiteren van de korting van de schadevrije jaren van je eerste auto. Elke verzekeraar heeft echter zijn eigen voorwaarden. Lees deze dus goed door.

Ga je zuinig om met je auto? Overweeg dan een hoger eigen risico.

Als je kiest voor een hoger eigen risico, krijg je korting op je autoverzekeringspremie. Dit betekent echter wel dat je meer zelf moet betalen als je een keer schade rijdt. Als je nog nooit, of bijna nooit schade rijdt, kan het dus een stuk voordeliger zijn om te kiezen voor een hoger eigen risico.

Let op mogelijke dubbele dekkingen.

Naast WA, WA Plus en Allrisk kan je ook nog aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen, of een inzittendenverzekering. Alle inzittenden, behalve de bestuurder worden namelijk al gedekt met een WA-dekking.

Dure velgen of een mooie sportuitlaat?

Later toegevoegde accessoires zijn standaard niet meeverzekerd. Ben je van plan om later nog mooie velgen of een sportuitlaat te kopen? Of heb je na een jaar toch een trekhaak nodig? Houd er dan rekening mee dat je dit later nog moet opgeven, en dit invloed kan hebben op je premie.

Let op schadesturing.

Repareer jij je auto’s altijd bij een vaste monteur uit je dorp? Let dan op schadesturing. Het kan namelijk zo zijn dat je bijvoorbeeld een hoger eigenrisico moet betalen bij een niet gecontracteerd schadeherstelbedrijf. Lees de polisvoorwaarden dus goed door.