Nederland kent een groot aantal zelfstandige ondernemers. Voor veel mensen is een eigen bedrijf een mooie manier om de balans tussen werk en privé goed te houden, om zelf te kunnen kiezen hoe je je dagen indeelt en om meer geld te verdienen. Echter, een eigen bedrijf komt ook met bepaalde risico’s. Ben je in loondienst, dan zijn deze risico’s door je werkgever gedekt. Werk je voor jezelf, dan ben jij verantwoordelijk voor deze risico’s. Vandaar dat het goed is om je hier bewust van te zijn en om vervolgens te kijken wat je kunt doen om deze risico’s te minimaliseren. Dit doe je aan de hand van verzekeringen. Wat je nodig hebt, hangt af van jouw situatie. In dit artikel bespreken we enkele opties met je.
Verplichte verzekeringen: de zorg- en de autoverzekering
Sommige verzekeringen zijn verplicht. Dit omdat deze verzekeringen een collectief doel dienen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de zorgverzekering. Door deze verzekering verplicht te stellen, houden we met elkaar de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Een andere verplichte verzekering is je autoverzekering. Iedereen die deelneemt aan het verkeer, loopt het risico betrokken te raken bij een ongeluk. Dat levert vaak veel schade op. Een autoverzekering is verplicht om te garanderen dat jij niet persoonlijk opdraait voor het herstellen van deze schade. Heb je dus bijvoorbeeld een bestelbusje voor je bedrijf gekocht, regel het afsluiten van een bestelbusverzekering daarom meteen. Zonder verzekering mag je niet de weg op en daarnaast moet jij de kosten betalen die ontstaan nadat je iemand anders schade hebt toegebracht. Deze kosten kunnen zo hoog zijn dat ze het einde van je bedrijf kunnen inluiden.
Vrijblijvende verzekeringen: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Dat sommige verzekeringen niet verplicht zijn, wil niet zeggen dat ze daardoor niet nodig zijn; integendeel zelfs. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee de aansprakelijkheid van je bedrijf dekken. Werk je bijvoorbeeld bij de klant op locatie? Dan kan er zomaar iets gebeuren waardoor schade ontstaat. Met een verzekering draai je zelf niet op voor de onkosten en kun je schade vaak veel sneller herstellen. Loopt het conflict op en wordt het een rechtszaak? Ook dan kun je een beroep doen op je verzekering voor juridische bijstand. Je voorkomt hiermee dat kleine problemen grote catastrofes worden voor je bedrijf.
Spits je verzekeringen toe op jouw specifieke situatie
Welke verzekeringen heb jij nodig om de risico’s die jouw werk met zich meebrengt goed af te dekken? Dat hangt af van vele factoren. Breng daarom deze risico’s een keer goed in kaart en kijk vervolgens welke verzekeringen interessant zijn. Vind je dit lastig, neem dan even contact op met je verzekering om persoonlijk advies in te winnen. Tot slot: voor veel verzekeringen geldt dat je de kosten die je maandelijks maakt, kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Zo ben je niet alleen goed verzekerd, maar betaal je ook minder belasting.